Обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия се е увеличило

...
Обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия се е увеличило
Коментари Харесай

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия се е нараснало през февруари до най-високото си равнище за месец. Това заяви в петък " Ройтерс ", като цитира официални данни. Така акцентира провокациите, пред които е изправено новото държавно управление, с цел да се спре унищожаването.

Припомняме, че президентът Лула да Силва встъпи в служба на 1 януари, като даде обещание да постави завършек на противозаконната сеч след години на възходящо обезлесяване при неговия предходник Жаир Болсонару.

Експерти и чиновници по околната среда предизвестиха, че може да отнеме години, с цел да се понижи доста обезлесяването, откакто Болсонару понижи финансирането и личния състав в основни организации.

" Току-що оставихме след себе си държавно управление, което поддържаше обезлесяването, сподели в петък представителят на " Грийнпийс " Бразилия Ромуло Батиста. Докато правоприлагането и контролът не доближат до целия район, противозаконните обезлесители могат да се възползват от това, с цел да усилят това обезлесяване. "

Досега има лимитирани данни, които да демонстрират дали по-агресивните консервационни политики на Лула работят.

Данните на организацията за галактически проучвания Inpe демонстрират, че 322 квадратни километра са били разчистени в района предишния месец, което е с 62% повече от февруари 2022 година и много над междинното ниво от 166 квадратни километра за интервала.

Това беше и най-високото ниво от началото на серията данни на Inpe през 2015 година

Но обезлесяването е намаляло с 22% през първите два месеца на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година, съгласно Inpe.

В презентация предходната седмица академик от Inpe упрекна огромните месечни съмнения върху облачната завивка, която скри обезлесяването на сателитни изображения през януари, единствено с цел да бъде разкрито през февруари.

Министърът на околната среда Марина Силва сподели предишния месец въз основа на частични данни от февруари, че е извънредно да има мощно обезлесяване толкоз рано през годината, когато проливните дъждове затрудняват работата на дървосекачите в гората.

" Те обезлесяват даже в дъждовния сезон. Това е един тип възмездие против към този момент подхванатите дейности, само че ние ще продължим да работим за реализиране на нашата цел ", сподели Силва пред кореспонденти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР